tiistai 23. helmikuuta 2016

TUNNISTA HYVÄ MATERIAALI


Äskettäin uutisoitiin halpaketjuliikkeestä ostetun t-paidan kulahtaneen 15 pesun aikana. Vielä muutama kuukausi sitten en olisi ihmetellyt asiaa sen kummemmin. Mitä todennäköisimmin olisin todennut, että käyttötavaraa ne vaatteetkin ovat. Mutta lukiessani Hyvän mielen vaatekaappi-kirjan, silmäni avautuivat. Vielä joitakin kymmeniä vuosia sitten vaatteelta odotettiin VIIDEN VUODEN palvelua! Yhtäkkiä löysin itseni pohtimasta kuinka nykyteknologialla ja tämän ajan tietämystasolla vaate kuin vaate saattaa päätyä lumppukeräykseen kerran kahden käytön jälkeen. Missä mennään metsään?

Materiaalissa. Kahdenkymmenen vuoden aikana vaateteollisuudessa ollaan oltu jännän äärellä. Jatkuvasti kasvava kertakäyttökulttuuri on johtanut hintojen poljentaan mikä puolestaan luo urat valtaviin ympäristöongelmiin, riistotyöhön ja heikkolaatuiseen tekstiiliin.

Niin kauan kuin kuluttajille kelpaa vaateroska, niin kauan sitä tuotetaan.

"En minä voi maailmaa pelastaa." Itseasiassa voit, ainakin pienen palan, ihan vain sillä että jätät sen viisi pesua kestävän akryylineuleen kauppaan ja ostat tilalle kestävämpää. Silläkin on merkitystä että ostaa tarpeeseen, eikä huvin vuoksi.

Ostoksilla:

  • Katso materiaalilappu! (luonnonkuidut: mm. villa, puuvilla, pellava, silkki / tekokuidut: mm. akryyli, viskoosi, polyesteri, elastaani...) 
  • Venytä ja puristele! Seuraa palautumista / oikenemista.
  • Tarkista nukkaantuminen hankaamalla kangasta noin sata kertaa. 
  • Trikoo valoa vasten. Mustat pilkut saattavat kieliä alkavasta nyppyyntymisestä.
  • Tarkista ommel. 
  • Rasituskohdissa, kuten nappilistoissa, venyvyyttä vaativissa kohdissa, laajoissa pääteissä, villakangastakeissa sekä jakuissa, on oltava tukikangas.
  • Talvitakissa villavatiini.
  • Tarkista nappien ommel!


Hyvää saa myös Kiinasta, jos työlle on varattu aikaa! 
Mutta ajan kanssa tehty t-paita ei maksa viittä euroa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ihanaa päivänjatkoa.:)