tiistai 23. helmikuuta 2016

TUNNISTA HYVÄ MATERIAALI


Äskettäin uutisoitiin halpaketjusta ostetun t-paidan kulahtaneen 15 pesun aikana. Vielä muutama kuukausi en olisi ihmetellyt asiaa kummemmin. Olisin varmaan todennut, että käyttötavaraa ne vaatteetkin ovat. Mutta lukiessani Hyvän mielen vaatekaappi-kirjan, silmäni avautuivat. Vielä joitakin kymmeniä vuosia sitten vaatteen odotettiin kestävän VIISI VUOTTA! Miten ihmeessä nykyteknologialla ja tämän hetkisellä tietäämyksellä vaate kuin vaate menee pahimmillaan lumppukeräykseen kerran kahden käytön jälkeen? Missä mennään metsään?

Materiaalissa. Kahdenkymmenen vuoden aikana vaateteollisuudessa ollaan oltu jännän äärellä. Jatkuvasti kasvava kertakäyttökulttuuri on pakottanut vaatteiden hinnat ja sitä myötä materiaalin matalaakin matalemmalle. Hintojen poljenta on johtanut myös valtaviin ympäristöongelmiin ja riistotyöhön.

Niin kauan kuin kuluttajille kelpaa vaateroska, niin kauan sitä tuotetaan.

"En minä voi maailmaa pelastaa." Itseasiassa voit. Kun jätät sen viisi pesua kestävän akryylineuleen kauppaan ja ostat tilalle kestävämpää, autat maailmaa. Kun ostat tarpeeseen, etkä huvin vuoksi, autat maailmaa. Nimittäin turhan ja hetkellisen ostaminen ei edesauta ketään, ei edes sinua itseäsi. Ja mitä vähemmän ostat, sitä arvokkaampaan sinulla on varaa.

Ostoksilla:

  • Katso materiaalilappu! (luonnonkuidut: mm. villa, puuvilla, pellava, silkki / tekokuidut: mm. akryyli, viskoosi, polyesteri, elastaani...) 
  • Venytä ja puristele! Seuraa palautumista / oikenemista.
  • Tarkista nukkaantuminen hankaamalla kangasta noin sata kertaa. 
  • Trikoo valoa vasten. Mustat pilkut saattavat kieliä alkavasta nyppyyntymisestä.
  • Tarkista ommel. 
  • Rasituskohdissa, kuten nappilistoissa, venyvyyttä vaativissa kohdissa, laajoissa pääteissä, villakangastakeissa sekä jakuissa, on oltava tukikangas.
  • Talvitakissa villavatiini.
  • Tarkista nappien ommel!


Hyvää saa myös Kiinasta, jos työlle on varattu aikaa! 
Mutta ajan kanssa tehty t-paita ei maksa viittä euroa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ihanaa päivänjatkoa.:)