torstai 21. huhtikuuta 2016

UUSIEN VAATTEIDEN OSTOLAKKO - NÄIN ONNISTUT!

Olen ollut pian neljä kuukautta laajennetussa uusien vaatteiden ostolakossa. Pääosin lakkoilu on ollut helppoa. Mutta on tässä jokunen päivä vähän tiukempaakin tehnyt. Esimerkiksi taannoin olimme hakemassa esikoisellemme kuravaatteita itiksestä. Tuolloin näyteikkunoita katsellessa kuola suorastaan valui suupielistä. Olin valmis siltä istumalta heittämään aatteeni, haasteeni ja koko blogini hornan tuuttiin eikä asiaa auttanut sekään, että tuo minun "parempi puoliskoni" tarjosi shoppailurahaa.... Vaikka tiukkaa tekikin, en vielä(kään) luovuttanut. Kun lakossa on julkisesti, rima luovuttaa on jossakin niin korkealla, ettei sitä ihan heti yllä laskemaan.

Sain myös samana päivänä eräältä kaksplussalta jääneeltä lukijalta aivan ihanan palautteen. Hän kuulema ihailee minua tai blogiani. Hämmennyin kommentista niin, etten osannut sanoa takaisin kuin: "Miksi?" Minähän olen ihan "peruskaduntallaaja", bloginikin on pikkuriikkinen pisara suuressa blogien valtameressä, eikä edes sen tasoinen kuin haluisin. Lakkoni, nykyinen elämäntyylini, kuitenkin vaikutti häneen ja sehän minulla onkin tavoitteena ollut. Vaikuttaa edes yhden sivuille eksyneen ajatusmaailmaan, antaa vinkkejä, ajatuksia sekä vertaistukea. Kuvata realistista elämää, kuitenkin jotenkuten tyylillä. Kuten olen aiemminkin maininnut, en ole aina ollut kovinkaan ekologinen saatika eettinen. Tämä on ensimmäinen varsinainen ostolakkoni ikinä. Ja tässä tulee vinkkini siinä pysymiseen:
Perustallaajan vinkit turhan ostamisen välttelyyn:


Pukeudu hyvin!

... Ja vaihtelevasti. Tietenkin houkutukset lisääntyvät, jos kuljet päivästä toiseen rähjäisenä, sillä se tukee tyytymättömyyttä itseensä ja juuri tyytymättömyyttä paikkaillaan usein ostamisella. Shoppaile  siis omalla kaapillasi ja leikittele vaatteillasi!

Älä hengaile kaupoilla.

Kauppa elää mielikuvilla, niitä on luotava jokaiseen kulmaan, jotta kuluttajille saadaan luotua tarpeita, joita ostamalla pulju pysyy pystyssä. Mielikuvat tekevät houkutuksista vastustamattomia, ne saavat ostamaan.

Käy tunnelmallisissa kahviloissa.

Hupiostelun sijaan mene nauttimaan hetkestä. Älä suuntaa hektiseen paikkaan keskelle kauppakeskusta, vaan juo kahvisi rentouttavassa miljöössä. Kokeile miltä se tuntuu, huomaat kyllä eron.

Suunnittele (tarpeelliset/poikkeus)ostoksesi tarkkaan.

Suuntaa vaatekauppaan vain tarkan listan kanssa. Listaa tarvittava ja vertaile tuotteita ennen kaupantekoa. Ota selvää laadusta, mallista ja käytännöllisyydestä ennen ostosta. Älä poikkea listalta. Näin säästät rahaa ja luontoa. 

Esim. H&M:n sifonkipaita saattaa maksaa viisikertaa vähemmän, kuin laadukkaampi versio, mutta tuotteiden kestävyydessäkin on todennäköisesti huomattava ero. 

Ihaile, mutta älä omista.

Maailma on täynnä kauniita asioita, kaikkea ei tarvitse eikä voikkaan omistaa. Myös näkiessäsi jollakin kauniin takin, se ei välttämättä pue sinua yhtälailla. Opettele pukemaan itseäsi oman makusi mukaan, älä pue itseäsi muiden tyylillä. Ihailla voi omistamattakin.

Karsi pois mainonta.

Toimii! Laita ei mainoksia-kyltti oveen, peru uutiskirjeet ja muut vastaavat.

Opettele tunnistamaan laadukas tuote.

Tämäkin toimii, ainakin useimmiten. Kauppakeskuksissa on enemmän huonolaatuisia rytkyjä kuin hyvälaatuista tavaraa. Kun tunnistat huonon laadun, on kaupoilla huomattavasti vähemmän houkutuksia.

Käy satunnaisesti kirppareilla.

Satunnaiset löydöt ilahduttavat mieltä ja antavat lisäpuhtia. Jatkuva ravaaminen puolestaan kääntyy helposti lakkoa vastaan.

Suurkuluta kirjastoja.

Et ehkä usko, miten paljon kaupoilla hengailuun uppoaa aikaa. Sen ajan voi käyttää järkevämminkin. Kirjastosta saa tyydytystä uutuuden janoon, kokemuksia ja tietoa, ihan ilmaiseksi. Tiesittekö muuten, että siellä järjestetään, ainakin pääkaupunkiseudulla, myös vaikka minkämoista ohjelmaa?

Nauti palveluista.

Shoppaile palveluita. Siitä kiittää myös usein pienyrittäjät kuten oma mielesikin. Mene kampaajalle, kosmetologille, teatteriin, leffaan, syömään, kylpylään, kynsihuoltoon, joogaan..... Harrastekurssille!

Panosta kulttuuriin.

Käy museoissa, taidenäyttelyissä, historiallisissa paikoissa. Lue, koe, elä. Kokeile, vaikka et olisi aiemmin moisissa paikoissa käynyt. Tutki, mitä jäi käteen.

Hanki harrastus.

Usein kuulee onnelliseen elämään kuuluvan jotakin tekemistä mistä itse tykkäät. Se voi olla vaikka urheilua, taidetta, käsitöitä, valokuvaamista, metsässä samoilua, eläinten hoitoa.. Ihan mitä vain. Miellyttävä tekeminen pitää mielesi tasapainossa ja palkitsee. Kasvattaa tyytyväisyyttä sekä auttaa kestämään  myös houkutuksia.

Karsi somea.

Karsi pois kaikki ylettömään kuluttamiseen yllyttävät kanavat. Esimerkiksi jotkut fb-ryhmät, instagramin seurattavat, blogit....

Opettele meikkaamaa ja laittamaan hiuksia.

Näinkin saat vaihtelua!

Opettele motivoivia mantroja.

Itse jankkaan päässäni esimerkiksi kysymyksiä: missä ja miten on tuote tehty? Kuka on sen valmistanut ja missä oloissa? Mitä sille käy, kauan se kestää? Minkä kanssa sitä käyttäisin tai miten se täydentäisi olemassa olevaa? Mitä siitä kaipaan, mistä tuotteessa pidän sekä miten saisin vastaavan ostamatta. Olisiko niitä kirpparit pullollaan tai saisinko tuunattua vanhasta uutta.


Onnea lakkoon! 
Pystyt siihen kyllä!:)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ihanaa päivänjatkoa.:)