sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

YLIKULUTUSJUHLA

Olin aikeissa postata tänään (jälleen kerran) edes menneistä messuista. Mutta tiedättekö sen fiiliksen, kun ei vain huvita kirjoittaa jostakin. Tuo fiilis on minulla juuri nyt, joten suosiolla jätän messuhöpinät ensi viikolle. Nyt mielenkiinto kohdistui astetta vakavempaan asiaan.

Tänään, 17.4.2016 on suomalaisten ylikulutusjuhla. Ylikulutusjuhla ajoittuu päivälle jolloin ihmisten kulutus ylittää laskennallisesti biokapasiteetin (kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä kasvihuonekaasupäästöjä.) (Aiheesta uutisoi wwf.)

Viime vuonna maailman ylikulutuspäivää vietettiin 13. elokuuta, eli suomalaisten osuus on käytetty nelisen kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Vuosi vuodelta ajankohta aikaistuu ja sen vaikutukset jäävät maksettaviksi heille joilla ei siihen varaa ole.

Suurimmat syyt suomalaisten ylikulutukseen on energiatuotannon ja liikenteen kasvihuonepäästöt sekä lihan, erityisesti broilerin tai sianlihan syönti, sillä ne ruokitaan soijalla. Soija kasvatetaan kestämättömästi sademetsiä raivaten. Lisäksi maatalouskäytössä olevasta maasta on 70 prosenttia eläinperäisessä tuotannossa. Tämä johtaa metsäkatoon, jolla on mittavia vaikutuksia.

Toinen asiaan liittyvä asia on kestämätön vaateteollisuus. Kuulin (en ole tarkastanut asiaa), että vaateteollisuus kuluttaisi toiseksi eniten öljyä. On asia sitten totta tai ei, aiheuttaa nykyinen pikamuotivaateteollisuus mittavia ympäristövahinkoja.

On hassua, että eettisesti valveutuneita kuluttajia lokeroidaan hippihörhöihin. Olen syyllistynyt kyllä vastaavaan ajattelutapaan jossain määrin aikoinaan itsekkin, mutta eihän se niin ole. Tai en minä ainakaan kovin hörhöltä tietääkseni näytä, lukuunottamatta yön pimeitä tunteja.. ja ehkä niitä satunnaisia kotipäiviä, jolloin perhearki on jyrännyt yli k-raudan parhaiten myydyllä jyrällä (kuten tänään.) Todellisuudessa tässä maailmassa pitäisi kulutuskriittisyyden olla itsestään selvää. Mitähän hörhöyttä siinä on, ettei tahdo maksatuttaa vaatteidensa varjopuolta heikommassa asemassa olevien selkänahoilla?

Mitä tavallinen pulliainen voi sitten asialle tehdä?

 • Kasviproteiinit käyttöön! Edes useammin kuin ennen.
 • Ruokahävikki minimiin.
 • Julkinen liikenne on etenkin kaupunkialueella aina omaa autoa vihreämpi valinta.
 • Kuluta kriittisesti. KESTÄVÄSTI. Osta laatua, älä sekundaa.
 • Turha energian käyttö, esim. lamppujen poltto huoneissa missä et ole tai telkkari taaustamölynä pois päältä.
Itse otin projektikseni myös koittaa parhaani mukaan kuluttaa "lumppummekin" loppuun saakka itse. Aloitin projektin tänään ompelemalla parista virittyneestä t-paidastani nuoremmalle lapsellemme yöpuvun. Kummatkin paidat ovat ostettu käytettyinä kirpparilta muutamalla kymmenellä sentillä. Ne ovat palvelleet minua muutaman vuoden kestäen ahkeraa käyttöä, sitten ne venyi ja vanui, mutta nyt uudessa muodossa ne palvelevat vielä "ikuista vauvaanikin", ennen joutumista siivousräteiksi.

Yhden sunnuntain sekä parin ärräpään ja ehkä jokusen ompeluopettelu-projektin hautaamisvannomisen jälkeen valmistui tyttärelle kotimekko. Ei virheetön eikä edes suunnitelman mukainen, mutta ihan hyvä siihen nähden, että aiemmat vaateompeluni ovat kymmenen vuoden takaa olleet farkut yläasteen käsityöluokassa. Ne ratkesivat takamuksesta ensimmäisellä käyttökerralla, onneksi sentään vasta kotona.:D

2 kommenttia:

 1. Minullakin olisi muutama virttynyt vaatekappale odottamassa jatkokäyttöä. HIenon yöpaidan sait, yes;) ! jospa saisin itsekin inspiksen ja toteuttaisin suunnitelmat;) nää on vaan niin hienoja nää tuunatut vaatteet, mee laik;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:) Toteuta ihmeessä:) ... On tuo itse tekeminen palkitsevaa, vaikkei aina tehdessä siltä tunnukkaan:D

   Poista

Kiitos kommentistasi! Ihanaa päivänjatkoa.:)