keskiviikko 4. tammikuuta 2017

VIELÄ EHTII: RENESSANSSI NYT KANSALLISMUSEOSSA!

Osallistuin syksyllä Kansallismuseon bloggaajapäivään, jossa pääsimme opastetulle kierrokselle vielä museon ollessa muulta yleisöltä suljettu. En kuitenkaan ole ehtinyt asiasta postata, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan, eikö?Näyttely koostuu 20 eri taiteilijan maalauksista vuosilta 1500-1600. Maalausten aiheet olivat tuohon aikaan uskonnollisia tai vaihtoehtoisesti muotokuvia. Taiteen tekeminen ei vielä tuolloin ollut vapaata, vaan kaikki työt olivat tilaustöitä ja tilauksia tekivät lähinnä rikkaat sekä kirkonmiehet. Teoksiin kuitenkin piilotettiin usein "piilosanomia", symboleja, ehkä ne antoivat hivenen vapaudentuntua taitelijoille. Näyttelyssä on mukana myös parin naisen tekemiä töitä. Naistaiteilijat olivat kuitenkin harvinaisia eivätkä he saaneet maalata yhtä "vapaasti" kuin miehet. Esimerkiksi uskonnollisia teoksia he eivät saaneet tehdä.


Moretto da Brescia:
Kristuksen kärsimys ja enkeli
n. 1550

Maalauksessa on kaavustaan riisuttu Jeesus, joka kantaa evankeliumin mukaan roomalaisilta sotilailta pilkan ja nöyryytyksen merkkinä saamiaan orjantappurakruunua sekä ruokoa. Hänen jaloissaan on vinottain aseteltu risti, jolle hänet naulitaan.


Giovan Battista Moroni:
Gian Gerolamo Grumeli
(Ritari ruusunpunaisessa asussa)
1560

Teoksessa on Gian Gerolamo Grumeli alle 25-vuotiaana, jolloin hän solmi ensimmäisen avioliittonsa, joka päättyi vain vuotta myöhemmin morsiammen kuolemaan. Vaaleanpunainen puku miehellä ei ollut tuohon aikaan tavaton, sillä vaaleanpunainen oli ennen miestenväri, vaaleansininen puolestaan naisten. Teoksessa on myös symbolisia elementtejä. Takana oleva muratti kuvastaa uskollisuutta sekä rakkauden ja hengellisyyden pysyvyyttä. Syvennyksen maalaukseen kirjoitettu "MAS EL CAGUERO QUE EL PRIMERO", korostaa henkilön moraalisia arvoja.


Lucia Anguissola:
Europa Anguissola
n. 1556-1558

Lucia Anguissola oli Sofonisban nuorempi sisar, taidoiltaan ei vähäisempi. Teoksen aihe, Europa, oli kolmas Anguissolan siskoista, taidemaalari hänkin. Europa on kuvassa noin 10-vuotias.


Luca Mombello:
Isä Jumala ja perisynnitön sikiäminen
n. 1560-1580

Tätä teosta on eri aikoina tulkittu eri tavoin, mutta on yleisesti tunnustettu, että sen pääaihe on Neitsyt Marian neitseellisen sikiämisen ylistys. Kokonaisuus on maalauksen ajoitus ja kulttuuriympäristön huomioonottaen harvinainen. Maalauksen rehevää puutarhaa on tulkittu Edenin puutarhaksi tai suljetuksi puutarhaksi. Suljettu puutarha symboloi aviopuolisoa sekä neitsyttä. Neitsyt Maria on kuvattu uutena Eevana, joka musertaa synnin käärmeen, johon perinteisesti liitettiin naisellisia piirteitä. Sillä maalaus on täynnä yksityiskohtia on maalaria arvosteltu tyhjän tilan kammosta. Myös kehys on todennäköisesti alkuperäinen ja sekin sisältää paljon koristeellisia muotoja, joka tekee kokonaisuudelle hyvin mahtipointisen vaikutelman.Näyttely on avoinna 15.1.2017 saakka.

Liput:

Aikuinen // 15 €
S-etukortilla // 14 €
Alennuslippu // 11 €
Museokortilla // 5 €

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ihanaa päivänjatkoa.:)