keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

MEKSIKOLAINEN KVINOA-KIKHERNEPATA LIDLIN TARJONNASTA

Muutama viikko takaperin bongasin vakkarikaupastamme, Lidlistä, (mistäs muualtakaan näin kotimamin budjetilla), mielenkiintoisen tarjonnan laajennuksen. Makaronien ja pastojen väliin oli raivattu tilaa luomukvinoalle ja muille joissain piireissä ruokahifistelyksikin tunnetuille ravinnon lähteille. Pussin kvinoaa pudotin käsistäni kärryihin, siitäkin huolimatta etten osannut vastata miehelleni mitä siitä valmistuisi.


Kvinoaa (quinoa,kinuaa, mitä lie), riisin ja muiden viljojen tapaan käytettyä kasvia, joka ei kuitenkaan ole vilja, on viljelty Andeilla jo viisituhatta vuotta. Tämä pinaatille ja punajuurelle sukua oleva ruokakasvi sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja, ravintokuitua, fosforia, rautaa ja proteiinia 4,4g/100g ( vrt. riisi 2,38g/100g.) ... Opetti rakas ystäväni google.

En ole mikään kovin kärsivällinen kokki. Sanottaisiinko, että koko puuhasta meni maku, kun toinenkin termiitti otti jalat alleen. Viimeistään kolmannen maailmanmullistajan ollessa pavun kokoisena vatsapeitteitteni alla, luovutin soppakauhan hyvillä mielin miehelle.

Jos ja kun kokkaan, valmistan ruokaa mututuntumalla, ohjeita noudattamatta sekä jääkaapin sisältöä soveltaen. Tästä syystä ohjeen määrät eivät välttämättä ole tarkat, mutta mahdollisimman realistiset niiden pitäisi olla. Esimerkiksi kikherneitä viskoin sekaan juuri keitetystä erästä, joiden määrää ei tullut tietenkää mittailtua. Vettä tuli lisäiltyä vähän joka välissä, mutta kai tuo 4-5dl on aika lähellä totuutta. Tomaattipyreen tilalla käytin avatun lidlin tomaatti(pasta)kastikkeen, nimeä en muista, mutta se on sellaisessa 500g lasipurkissa...





KVINOA-KIKHERNEPATA

2,3dl kvinoaa
n. 3-4 (?) dl keitettyjä kikherneitä 
sipuli
valkosipulin kynsi
n. 300-350g jotakin tomaattimössöä (itse käytin pastakastiketta, paseerattu tomaatti olisi varmaan paras, vaikka kyllä tuo pastakastikekkin toimi loistavasti)
n. 4dl kasvislientä (lisäsin kuution kahteen desiin ja lisäilin veden määrää myöhemmin)
2 (reilua) tl oreganoa
1 (reilu) tl jeeraa (juustokuminaa)
2 tl paprikamaustetta 
suolaa maun mukaan
1/2 chili  
1/2 limen mehu



tuore korianteri
chili
avokaadoa (menekin mukaan)



1. Huuhtele kvinoat huolellisesti ja keitä n.15 min. (Lue keitto-ohje paketista!)
2. Pilko ja paista sipulit öljyssä pannulla.
3. Lisää pannulle chili, kasvisliemi, tomaattimurska, mausteet ja limen mehu. Anna hautua matalalla lämmöllä n. 15-20 min
4. Lisää kvinoa ja kikherneet ja anna hautua vielä n.15 min. 
5. Pilko avokaado, korianteri ja chili tarjoiluastioihin.


Vinkki! Pata toimii varmasti hyvin myös tortillojen täytteenä. Itse ajattelin jatkaa ylijäämät näin myös seuraavan päivän ateriaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ihanaa päivänjatkoa.:)