torstai 13. heinäkuuta 2017

ONKO TERVETTÄ OLLA SAATAVILLA 24/7?Teininä omistin peruskännykän. Sillä luonnistui soittaminen sekä tekstiviestin näpyttely.  Puhelulaskut ( kuin myös puhutut minuutit) pysyivät aisoissa, kiitos saldorajan. Nykypäivänä matkapuhelimista löytyy Whatsapp, Instagram, Facebook, Snapchat, Tinder, sähköposti, bloggausohjelmat sekä lukemattomat muut sosiaalisen median kanavat. Riittää että maksat nettiliittymän ja olet tavoitettavissa kaiken aikaa.

Mutta jos pyrkii tekemään ja olemaan kaikkialla samaan aikaan, kaikkein tärkein menee ohi. Aika ajoin kadehdin omaa äitiäni, joka on saanut elää etenkin pikkulapsivaiheen ilman somea.

"Pistemääräsi nousi nyt sen verta korkeaksi, että tuomio on kova: olet kännykkämonsteri. Tyyppi, joka pajattaa puhelimeensa aina, ja ellei pajata, naputtaa tekstaria. Olet se Hemmo/Ritva, joka puolityhjässä junanvaunussakaan ei tajua rentoutua hiljaisuuteen, vaan ottaa puhelun toisensa jälkeen. Ettei vain tulisi hiljaista. Tekstaat lähes ministeritason volyymilla, oli asiaa taikka ei.

Testitulos voi tietenkin kertoa tylyn tuomionsa myös siitä syystä, että olet työssäsi kovin kiireinen ja työsi pyörii kännykän ympärillä. Sillehän sinä et voi mitään. Ole kuitenkin huolissasi, jos kännykkäriippuvuutesi ulottuu myös vapaa-ajalle. Ei ole tervettä roikkua puhelimen ääressä jatkuvasti. Samalla voit missata tosielämän - sen, jossa tekstaripiippauksella on loppujen lopuksi aika vähän merkitystä." Anna-lehden leikkimielinen testi pysäytti. Vaikken jatkuvalla syötöllä kapulaan puhukkaan, on älypuhelimen helposti saatavilla olevasta netistä kuoriutunut hirvittävä aikasyöppö. Miksi roikun somessa, kun elämä tarjoaa paljon parempaa?


Osa muistaa varmasti myös parin vuoden takaisen puhetta aiheuttaneen säteilyuutisoinnin. Tänä päivänä viranomaisten kansainvälinen kanta on, ettei kännykän säteilystä aiheudu terveydellisiä haittoja. Kuitenkin säteilyturvakeskuksen mukaan kännykästä on tullut merkittävä radiotaajuisen säteilyn lähde ja rottakokeessakin syöpä lisääntyi (mikähän sitä ei lisäisi...) Venäjällä terveysministeriö kehotti jo yli kymmenen vuotta sitten rajoittamaan alle 18-vuotiaiden matkapuhelimien käyttöä. Myös maailman terveysjärjestö, WHO, on luokitellut matkapuhelimet mahdollisesti syöpää aiheuttaviksi. 
Lasten kalloon ja aivoihin säteily imeytyy helpommin kuin aikuisiin. Älypuhelimet säteilevät tavallisia puhelimia enemmän, vaikkeivat ne korvalla olisikaan. Matkapuhelimet ovat olleet käytössä vasta parisenkymmentä vuotta, eikä niiden turvallisuutta ole tutkittu tarpeeksi, mutta tälläkin hetkellä Tampereen yliopisto koordinoi kansainvälistä Cosmos-tutkimusta, jossa on tutkittavana 15 000 suomalaista sekä kaiken kaikkiaan 300 000 kännykän käyttäjää.
Säteilyn lisäksi älykännykästä voi seurata myös lukuisia muita terveydelle epäedullisia haittavaikutuksia, kuten esimerkiksi: univaikeuksia, sosiaalisen älyn heikkenemistä (kasvokkaisessa kanssakäymisessä), keskittymis- ja oppimishäiriöitä. Muun muuassa tässä Helsingin Sanomien artikkelissa psykologit toteavat älypuhelimen laiskistuttavan ajattelua ulkoistaessamme muistamisen hakukoneille. Ihminen ei myöskään kykene ottamaan tietoa vastaan monesta kohteesta samaan aikaan, joten älypuhelin häiritsee tarkkaavaisuutta sekä keskittymiskykyä jatkuvalla informatiotulvalla. Kirkas valo heikentää yöhormoni melatoniinin erittymistä, mikä on ihmiselle elintärkeää. Melatoniinin puute johtaa unihäiriöihin, joka taas johtaa muun muuassa: ärtyneisyyteen, lihaskipuihin, muistinmenetyksiin, hallisunaatioihin, painonnousuun, alentuneeseen vastustuskykyyn, ADHD-tyylisiin oireisiin, päänsärkyyn, altistuttaa tulehdussairauksille, huonontuneeseen sokeritasapainoon sekä kohonneeseen sydänkohtausriskiin ja - verenpainetasoon, lisää kognitiivisiä ongelmia, impulsiivisuutta sekä äkkipikaisuutta. Kännykän valo on tietokoneen ja television näyttöjä pahempi, sillä kännykän pientä ruutua pidetään lähempänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Ihanaa päivänjatkoa.:)